Office (2)

New retaining wall to retain the old retaining wall
New retaining wall to retain the old retaining wall

Behind where the office will be there was an ancient retaining wall on
the verge of collapse, so I built a stone wall in front of it.












You get an idea of the cliff-edge nature of this site the photo below. The old retaining wall is top right.

Flat land is scarce up here, we're building on the edge
Flat land is scarce up here, we're building on the edge

It would take me too long to do all the stone work, and having done two days Baz’n’Daz had had enough so I got another local, Gareth, to help. Gareth works on a casual basis for various builders. Digging, carrying, mixing, and he’s getting good at walling now too. If I could afford it I’d employ him full time.

With his help it took a couple of weeks to dig out the bank in front of the office site, replace the old log steps with stone ones, build yet another flower bed for Linda and build a retaining wall for the office foundation slab.

We have an excellent hardware and building supplies shop in town, but they can’t get their truck up to our house, so the next stage involved hauling 3tonnes of ballast for the concrete slab. I hired a dumper truck, but it still needed loading by hand (my job) and unloading into a wheel barrow that had to be pushed up a steep plank and tipped on the terrace (Gareth’s job). I couldn’t face mixing it all though so Gareth brought along a mate, Steve, for that bit while he did the troweling.

Gareth and the slab
Gareth and the slab

The horizontal fence posts here are part of the solution to not having enough flat land, when the concrete is set the floor will be extended out over the drop by laying timber on the posts.

After about five hours of shoveling, mixing and troweling they got to level it with a board.

He's going to get very messy if he slips
He's going to get very messy if he slips

A smooth edge is a nice finishing touch, but tricky in this situation.

Bit of a waste of effort too since it’s going to be under the floor, but Gareth cares what it looks like now.

NEXT – Finishing the base

Leave a Reply